Blogger templates

Jan 11, 2012

Resepi : Waffle Rangup

Hye & assalamualaikum (alololoo... suwit je kan bila start entry cakap macam ni. Hehe). Ok, ingat lagik tak entry i pasal Waffle Maker brand Takada tu? (Klik dekat nama Waffle Maker brand Takada tu, kalau nak tahu lebih lanjut). Jeng-jeng-jeng, sape tak ingat tu mesti banyak makan semut. Eh! Haha... gurau jelah.

So, sambungan daripada entry tu, i janji nak bagitau korang satu resepi rahsia (secret recipe gitu) macam mana nak buat waffle jadi rangup (yeay!! Bestkan?) Resepinya memang simple habis dan tak perlu korang bermandi peluh nak siapkan sampai 5 jam, tak pun bangun seawal 4:00 pagi semata-mata nak menikmati seketul waffle (fuhh, parah betul. Sekali buat kompom tobat tak nak buat lagi. Hehe). Yang best, tak sampai 15 minit korang prepare untuk resepi ni, tau-tau dah bakar waffle dalam waffle maker. Gila kentang abes!

Resepi ni i jumpa dekat Sweetlillykitchen (mekacih awak, akhirnya saya tau kenapa waffle saya tak crunchy). Dan ikutkan resepi ni lebih kurang sama je macam resepi dekat entry i yang ni http://www.reenaonline.com/2010/01/resepi-pancake-aka-lempeng.html tapi rupa-rupanya untuk jadikan waffle ni rangup ada satu tambahan bahan rahsia yang i pun baru tau. Patutlah selama ni i buat waffle tak pernahnya kerangupan tu bertahan lebih daripada 10 minit (adehh). Lepas aje 10 minit waffle tu mesti jadi lembik. Waktu tu nak makan pun serta-merta jadi boring. So, sejak masukkan bahan rahsia nilah, permintaan waffle daripada hubby dan anak-anak i semakin rancak. Sampaikan hari-hari buat breakfast pun mesti dorang nak pilih waffle jugak. Takpe, yang penting waffle tergolong dalam kategori makanan berkhasiat. Takde pewarna atau perisa tiruan ya kengkawan, hehe.

Nampaknya muka korang semua dah tension baca entry ni sebab resepi waffle rangup tak keluar-keluar jugak. Ok-ok tak nak seksa korang, haha. Selamat mencuba k, inilah resepinya :)

Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :
  • 12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)
  • 2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau tadi)
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup)
  • 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk)
  • 1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalam air panas seketika
  • 1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe)
  • Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)
Cara-caranya :

1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk? Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan air panas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.


2. Bila adunan dah sebati, rehatkan sebentar bahan-bahan yang disediakan tadi untuk 10-15 minit. Sambil-sambil tunggu tu korang nyanyilah lagu, eh, panaskanlah waffle maker tu [:P]




3. Bila waffle maker benar-benar panas, tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi corak waffle maker. Yang penting waktu proses ni, tangan kena penuh lemah-gemalai, jangan gelojoh-gelojoh kang tumpah pulak semua adunan tu. Hehe.

4. Jangan tutup terus penutup waffle maker selepas adunan dituangkan tapi korang tunggu 5-10 saat. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya. Ini untuk memastikan corak waffle korang lebih sekata dan terhasil dengan cantik. Lagi satu waffle tu takkan melekat sewaktu dikeluarkan daripada waffle maker. (Tips ni!)

5. Kebiasaannya masa untuk i buat satu waffle ialah lebih kurang 10 minit. Tapi i nak ingatkan, korang selalu-selalulah jenguk waffle bila 5 minit dah berlalu. Tak jadi masalah kalau nak buka dan tutup penutup waffle maker sewaktu dalam proses memasak. Bukan apa, takut bukan jadi rangup je waffle tu tak pasal-pasal terus jadi hangus. Hehe.

6. Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi golden brown (coklat keemasan), maknanya waffle korang dah masaklah tu.



7. Hidangkanlah waffle korang dengan chocolate syrup, jem, strawberry, pisang, peanut butter atau aiskrim. Woww!! Sedapkan?? Akhir kata, selamat menjamu selera korang :)



p/s: Amacam, menggoda tak tengok waffle i tu? [angkat-angkat kening]

94 comments:

  1. alahai akk pagi2 da wat zura terliur..nie yg wat bby mrnta2 nak jgk waffle sodap tue~*____*

    Meh pos kat zura ckit..^____^

    ReplyDelete
  2. wow!sedapnya!!mesti cuba ni...tp xde waffle maker...huhu

    ReplyDelete
  3. alololo..mochix2...uish kak reena bikin perutku menanges tgk waffle coklat...huhuhu..

    ReplyDelete
  4. aiyark...feveret aku ni waffle. reena rumah ko kat mana. waktu breakfast aku datang. jangan tak buka pintu pulak. nak tunggu aku masak sendiri tunggu beli waffle maker dulu la. hahahha

    ReplyDelete
  5. @LoVEaQshA Alolo, ciannya dia. Zura meh la datang rumah akak. Kalau pos, nanti posmen yang sebat. Haha

    ReplyDelete
  6. @lia cepat pegi Parkson beli waffle maker Lia. Bukan setakat sekeping, tapi beribu-ribu keping pun boleh buat tau. Hehe

    ReplyDelete
  7. @Uchi kay-f @hmad nah tisu, buat lap air mata dekat perut. Hahaha :P

    ReplyDelete
  8. @Hanie Dew Alamak, ada orang nak datang serbu umah aku waktu breakfast. Eh, kau bangun pagi awal ke Hanie? [larikkk] Hehe

    ReplyDelete
  9. boleh tny, nak beli waffle maker kat mane yer???dlm range brape harge dy???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh baca dekat link saya yang ini ok :)

      http://www.reenaonline.com/2012/01/waffle-maker-brand-takada.html

      Delete
  10. Sedap nya nmpak!!~
    TQ for all the details.nak kna try ni.tp 1st kna terjah parkson nak cr waffle maker dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... your most welcome dear :)

      Good luck tau!

      Delete
  11. Waffle ni nampak mengancam betul la. Saya punya waffle maker yg beli dari cosway tidak menjadikan waffle saya rangup. Dah cuba macam2 resepi n ubah teknik. Now nak p cari takada plak.. betul2 naik semangat nie.. maklum la.. kami sekeluarga mmg suka sgt makan waffle ...tq for the info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... mekasih :)

      Ohh... ingatkan pakai mana-mana waffle maker boleh je jadi rangup. Anyway good luck awak :)

      Delete
  12. Salam.tq 4 dis superb recipe ! But sy nk tanya,sukatan bahan dalam resepi ni guna sukatan metrik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, you're welcome :)

      Err... sukatan metrik??!! Sudu besar, sudu kecil tu rasanya sukatan biasa jelah kot. Hehehe...

      Delete
  13. terliur sangat kot tengok pic ni.. nak jugak. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... Oshinz kenalah buat sendiri :)

      Delete
  14. Salam, nice blog nice resepi..

    Mak saya bukak blog ni masa tgh cari resepi nk uat waffle, masa googling dia nmpk blog awak.

    Mak saya fav memasak selain berkebun..

    Thank 4 info..

    Fahmi

    ReplyDelete
  15. Salam, nice blog nice resepi..

    Mak saya bukak blog ni masa tgh cari resepi nk uat waffle, masa googling dia nmpk blog awak.

    Mak saya fav memasak selain berkebun..

    Thank 4 info..

    Fahmi

    ReplyDelete
  16. Salam, nice blog nice resepi..

    Mak saya bukak blog ni masa tgh cari resepi nk uat waffle, masa googling dia nmpk blog awak.

    Mak saya fav memasak selain berkebun..

    Thank 4 info..

    ReplyDelete
  17. salam...

    yis kering tu ..u guna mauripan ke? tq

    -yana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana, ya saya guna brand Mauripan :)

      Delete
  18. hi reena, seronok baca blog awak, sy nisa dari kk sabah.. thanks pasal info takada n resepi waffle.. lepas ni xyah bli kat luar buat sendiri lg sedap. masalah utama pulak, waffle maker tu susah nak cari kat kk ni. apa kata kita bisness waffle maker.. itu cadangan saja..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Nisa, thanks visiting my blog :)

      A'ah betul tu buat sendiri lagik puas hati sebenarnya. Buat bisnes waffle maker? Hehehe... susah nak cari supplier la awak :)

      Delete
  19. Thanks! sy copy resepi ni yea...br je beli waffle maker takada tu td, kt mYdin KL....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your welcome :) silakan. Dah jadi, mintak pos sini sikit ok.

      Delete
  20. Salam, reena. Sy Izah dr Taman Desa, KL. Thanks ya utk resipi ni...sy copy tau...Baru je beli waffle maker takada tu td, kt MYDIN KL...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Izah :) Boleh, silakan.

      Buat sedap-sedap tau. Hehehe

      Delete
  21. Salam Reena,terima kasih untuk resepi ni..saya nak try buat guna resepi awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mamaque :)

      Boleh, good luck tau!

      Delete
  22. Hi, berapa harga waffle maker yg u beli di mydin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, i tak beli dekat Mydin. I beli dekat Parkson. Boleh klik dekat link perkataan Waffle Maker Takada dekat atas ye untuk tahu berapa harganya.

      Delete
  23. Dah lama cr resepi waffle nie... Tq2 4 sharing2 nie... :-)

    ReplyDelete
  24. Hi... dah try dah resepi ni tapi dalam 2 minit da masak... kejap je... pastu rasa xsedap sangat disyaki yis yang saya guna tu x sedap... huhuhu... pastu pakai susu cair... lain kali kene ikut betul2 la resepi ni mana tahu menjadik... tq anyway...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai... kesian awak...

      Takpe, lain kali cuba betul-betul follow resepi ni k :)

      Delete
  25. assalam...thanks krn bgtau mana nk dpt waffle maker ni...ank2 suka..kalau keluar asik nk beli aje...dahlah harganya rm2.50 sebiji..nak pulak 3 org..kita pun xkan tgk aje..huhu...sy akan carik..thnx for d recepi...salam perkenalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam :)

      Salam perkenalan jugak. Hehehe... lepas ni boleh jimat belanja beli waffle, dah tu jimat duit kereta dan boleh kumpul shopping benda lain pulak (eh!) Hehehe... gurau je :)

      Delete
  26. tq sharing. bagus2 ni ayu buat pun tak pernah rangup. nanti boleh try ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your welcome :) Pos sini sikit lepas buat ye. Hehehe

      Delete
  27. Thanks for d recipe. Puas la asyik pegi waffle world n pancake house. Baik la buat sendiri ye... Tak sabar nak tgu esok pagi..nak pegi cari waffle maker...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your welcome awak :)

      Good luck untuk besok ye. Hehehe

      Delete
  28. fuhh, dah beberapa hari mencari waffle maker nih. daripada GIANT,TESCO,PARKSON,JUSCO,SEN HENG,CAREFOUR, dan banyak lagi lah.. penat!!! last2 td jumpe jugak kt riang ria pandamaran. walaupun harge dia agk mahal daripada harga yang puan reena beli, saya tetap beli jugak. yelah dh merata mencari bnde nie xjumpe2. hehe. lps beli waffle maker tuh, blk troz beli bhan2 waffle tuh. skunk tgh ready nk buat nih. hahaha. n_n

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kagum betul dengan semangat dia. Hehehe... Alhamdulilah, nasib baik jumpa kan? :)

      Anyway good luck!!

      Delete
    2. fuhh, mmg puas hati.. kali pertama buat mmg rangup habis. kali kedua buat, dlm kerangupan ade kelembutan dia, pergghhh... disapu dengan coklat winny mmg terbaik!!! terima kasih kepada puan reena.

      Delete
  29. Sangat menggoda...kecur ayaq liuq tengok...nak cari gak la waffle maker n nak buat waffle sendirik =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try cari online pnye, search kt google lazzada

      Delete
    2. Banyak dah tempat-tempat yang jual waffle maker ni :)

      Delete
    3. laazada mahal la dear...rm75 tau...berbaloi kah?nak beli sgt ni

      Delete
  30. Gugel. Jumpe. Kopi. Cube. Masak. Rase. Menjadik! Suke ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai terharunya baca. Tahniah ye! :)

      Delete
  31. i br ingt nk beli waffle maker ni kat lazada.mahal giler rm75 skg itu dr hage rm89...muranhnye awak beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba survey dekat Parkson atau Mydin... Mana tahu dapat lagi harga murah :)

      Delete
  32. mcm senang nak buat la kan kak...
    Waffle maker tu dlm brapa harga ya...
    Mcm nak test buat lpas ni..
    Hehe.. thnx 4 the recepi...
    ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah bagi link cerita Waffle Maker yang akak beli ni. Cuba baca k :)

      Delete
  33. Dah lama juga akak cari waffle maker ni. Semalam pergi Mydin USJ, berlambak stok dia. Harga RM59.90, terus beli. Plan nak beli lebih lagi sebab anak ramai, kang puas menunggu, tapi nk try yg satu ni dulu.
    Minggu lepas ada akak email kilang Takada ni, harga RM59.90 juga tapi kena bayar shipping, tambah RM20. Lebih baik pergi Mydin je kan. Just for info, Parkson Subang Parade tak ade jual. Mungkin Parkson lain ade kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay!!! Wahhh... serius banyak stok waffle maker dekat Mydin USJ?? Macam mana, dah try tak buat resepi ni? Mesti puas hati kan? :)

      Delete
  34. Anak akak amat suka mkan waffle sampai tak larat nak membeli sbb diluar sana harganya boleh tahan ler juga.Akhirnya akak ambil keputusan bertanya resepi kepada pakcik google dan bernasib baik kerana terjumpa blog Reen dan tanpa mintak izin akak copy resepi waffle.Sayangnya akak tak der acuannya campak atas kuali biasa jer...Alhamdulillah rasa mmg sedap dan dah berpuluh2 kali masak menggunakan resepi dari blog ini.Dah puas terjah merata alam kt belah utara ni tak terjumpa acuan waffle akhirnya order online hari ni dah sampai acuan ke tangan akak. Malam nnti nk cuba menggunakannya.
    Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi

    ReplyDelete
  35. wah baru tau.. syoknya, baru kawinni, nak jugak masak wafer cake ni. thanks..

    ReplyDelete
  36. Thanks for the tips dear...i baru je beli waffle maker sebijik mcm u punya ni...nanti i try your resepi coz resepi yg i guna ni mcm x kureng sket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your welcome. Dah try nanti bagitahu ye :)

      Delete
  37. rina dh wat waffle pkai resipi akak..sedap..thanx akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, nama kita sama! Hehehe... Your welcome awak :)

      Delete
  38. tq, dapat info nak cari pembakar waffle dah lama. selalu buat guna sandwich maker...takla jd rangup...tapi bolela...lepaskan ngidam...he he...tq

    ReplyDelete
  39. tq Reena...dah akak cari pembakar waffle ni...selalu buat kat sandwich maker je...nak lepas keinginan...tq again.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your welcome kak :)

      Lepas ni bolehlah makan waffle rangup puas-puas. Hehehe

      Delete
  40. saya dh cube.,memng sedap rasenye...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macih awak :) Suka baca komen awak ni.

      Delete
  41. Salam,sebelum ni saya teringin buat waffle ni. Check kat internet jumpa blog ni, kata mesin ada jual kat parkson. Call Takada Office, diaorang kata ada kat Maidin. Cari merata Maidin, Tesco dan Parkson tak ada. Dapat brand lain yg ada tulis kat internet TRIO waffle maker, 3 minit dah masak. Buat 3 keping 3 kali resepi yg diberi bersama mesin. Tukar resepi yg dlm interner bahagian lock pecah kerana tak dapat menampung adunan yang kembang. Brand Kenwood 3 in 1 ada tapi orang review kata 15 minit baru masak 1 keping, lambat.Brand Takada tahan lasak ke???. Nak cuba resepi yg dlm blog ni, sebab resepi yg lain semuanya lembik. Terimakasih. zek,SA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Zek :)

      Tak tahulah brand Takada ni tahan lasak atau tak. Tapi alhamdulilah bermula dari pos ni dikeluarkan dekat blog saya sampailah sekarang ni waffle maker saya tak ada apa-apa pun masalah. Elok je guna, waffle pun sama je rupanya. Hehehe...

      Anyway good luck tau! :)

      Delete
  42. Sorry,
    Bukan niat nak jadi batu api, just nak bagitao yg maybe this person copy sejibik u punya resepi + ayat.

    http://samida74.blogspot.com/2012/12/waffle-rangupni-baru-menjadi-memang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah, terima kasih sebab beritahu saya pasal perkara ni. Sedih sebenarnya kalau hasil karangan kita, gambar atau apa sahaja yang kita taipkan dekat blog ni disalin semula tanpa sebarang kredit atau kebenaran.

      Paling sedih kalau orang tu 'berusaha' nak pusingkan cerita seakan-akan idea penulisan tu datangnya daripada diri dia sendiri. Bukan apa, kita diberikan Allah dengan akal fikiran. Kalau 'orang tu' tahu betapa sayangnya saya pada blog ni dan betapa bersusah-payahnya saya sampai tak cukup tidur untuk kongsikan pelbagai perkara dengan orang-orang yang mengikuti blog saya setiap hari. Mesti dia tak tergamak nak buat macam ni.

      Sekali lagi terima kasih tak terhingga :')

      Delete
  43. Assalamualaikum reena..
    saya dah cuba resipi nie & Alhamdulillah menjadi..
    t.kasih bnyk2 yea reena & minta izin copy n paste resipinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ayu,

      Iye silakan. Nanti nak tengok jugak :)

      Delete
  44. Assalamualaikum dear,

    Minta izin share resepi ye... 1st time nk try ni... harap2 menjadila..aamiin... takut jg x jadi sbb waffle maker saya bukan brand takada... terima kasih byk2 ye ats resepi ni... :) May Allah bless you... :)

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum. Saya baru beli waffle maker ni rm95..huhu. saya nak tanya. kenapa waffle dlm gmbr diatas tebal.. waffle yg saya buat nipis2.. anak saya kata x sama ngan kat kedai..huhu..sedih2.. resepi pun saya ikut resepi diatas..

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum. saya baru aja beli waffle maker ni..rm95..huhu. saya tgk gmbr waffle diatas tebal. saya punya nipis.. saya dah ikut resepi diatas. tapi waffle saya tetap nipis. anak saya kata x sama cam kedai..kenapa ya?

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum dear,

    Minta izin share resepi ye... 1st time nk try ni... harap2 menjadila..aamiin... takut jg x jadi sbb waffle maker saya bukan brand takada... terima kasih byk2 ye ats resepi ni... :) May Allah bless you... :)

    Ehehe...lupa lak nk ltk nama...ikhlas from: Mardhiah.

    Tqvm :)

    ReplyDelete
  48. Blogwalk here. Resipi yg baik dn sedap.

    ReplyDelete
  49. Nk try la pasni. heee! thanks for the recipe. tengok gmbar pon dah menggoda hati n perasaan. :)

    ReplyDelete
  50. Salam Reeana, nak tumpang share resepi ni ..nak buat untuk anak2..Thanking you in advanced.

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum, reena..
    nak tnnya skit nih;
    acuan waffle tu x melekat ke kalau first tima guna??

    -tk-

    ReplyDelete
  52. reena..tq for sharing... td cari resepi pastu terjumpa then tgk u msg kata dis copy blog u ...tak sangka ada gak yg mcm ni... ni dah bukq blog u.... pepun kena la pi cari toaster dulu

    ReplyDelete
  53. Salam.... dah beberapa kali cuba resepi ni... mmg sedap.. tq ye share resepi... :) boleh makan puas2... hehe bukan setakat utk diri sendiri, adik2 yg bujang datang mesti request nak ni utk breakfast... :) tq

    ReplyDelete
  54. salam..masih ada jual ker waffle maker brand takada ini...

    ReplyDelete
  55. salam...nak tanya,masih ada jual ker waffle maker brand takad ini...

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)